1. Haberler
  2. Kültür & Sanat
  3. Samsung dART Platformu’nun düzenlediği, ”Yüz Yılın Sanatı: Dijital Sanat Sergisi” açıldı

Samsung dART Platformu’nun düzenlediği, ”Yüz Yılın Sanatı: Dijital Sanat Sergisi” açıldı

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Samsung dART Platformu’nun düzenlediği, ‘‘Yüz Yılın Sanatı: Dijital Sanat Sergisi’’ açıldı

 

Samsung Electronics Türkiye’nin Cumhuriyetin 100. yılını kutlamak ve genç dijital sanatçılara destek olmak amacıyla düzenlediği “Yüz Yılın Sanatı: Dijital Sanat Sergisi” başladı. Hikaye, kompozisyon, teknoloji kullanımı ve estetik gibi kriterlere dayanarak seçilen 15 dijital eserin yer aldığı sergi, geçmişle günümüz arasında bir bağ kurmayı amaçlıyor. 29 Kasım’a kadar İstanbul Bilgi Üniversitesi santralistanbul Kampüsü Enerji Müzesi’nde ziyaret edilebilecek olan sergi, genç sanatçıları destekleyerek Türkiye’nin sanatsal mirasını gelecek nesillere aktarmayı hedefliyor.

 

Samsung Electronics Türkiye dART Platformu’nun İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi’nin katkılarıyla düzenlediği “Yüz Yılın Sanatı: Dijital Sanat Sergisi”nde öne çıkan sanatçılar ve onların eserleri, Türkiye’nin 100 yıllık tarihine modern bir bakış sunuyor. Hikaye anlatımı, kompozisyon, teknoloji kullanımı ve estetik kriterlerine göre seçilen bu eserlerle, geçmişin ruhunu günümüz teknolojisiyle harmanlıyor. Kazanan eserler, Türkiye’nin kültürel, tarihi ve sosyal dönüşümünü dijital sanatın yenilikçi perspektifiyle yansıtıyor. Sergi, genç sanatçıların yaratıcılıklarını ve dijital sanat alanındaki yeteneklerini ön plana çıkararak, onlara ulusal bir sahnede tanınma fırsatı sunuyor. Ayrıca sanatçıların eserleri, Türkiye’nin zengin tarihini ve çağdaş toplumunun dinamiklerini gözler önüne sererek, sanatseverlere farklı bir deneyim sunuyor.

 

Samsung Electronics Türkiye Kurumsal Pazarlama Direktörü Sibel Hür, serginin açılışında yaptığı konuşmasında; “Yüz Yılın Sanatı: Dijital Sanat Sergisi sadece bir sanat etkinliği değil, aynı zamanda tarih, teknoloji ve yaratıcılığın kesiştiği bir kutlama. Samsung Electronics Türkiye dART Platformu olarak, genç sanatçılarımızı desteklemekten ve onlara ulusal bir sahnede kendilerini ifade etme fırsatı sunmaktan büyük bir gurur duyuyoruz. Bu özel sergi, ülkemizin tarihine modern bir bakış açısı sunarken, sanatın ve teknolojinin nasıl iç içe geçebileceğini ve birlikte nasıl yeni anlam katmanları yaratabileceğini gözler önüne seriyor. Umarım bu sergi, sizlere ilham verir ve sanatın sınırsız dünyasında yeni keşiflere yelken açmanız için bir başlangıç noktası olur” dedi.

 

İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Ebru Diken ise şu açıklamalarda bulundu: “Bugün burada sizleri ağırlamaktan büyük gurur ve mutluluk duyuyoruz. Dijital sanat, üniversitemizin özellikle Görsel İletişim Tasarımı Bölümü için çok önemli bir mecra. Sanat kavramını, sanatçı-izleyici ilişkisini kökten dönüştüren bir kavram dijital sanat. Bugün burada gelecek vaat eden dijital sanatçıların seçilmiş 15 eseri sergileniyor. Bu süreç küratör, sanatçı, sanat tarihçisi ve akademisyen gözüyle yapılmış bir seçim süreci. Bugün burada bizlerle olan herkese çok teşekkür ediyorum.”

 

Dijital Sanatlar Küratörü Esra Özkan ise; “Bugün burada 15 sanatçımızla birlikte olmaktan dolayı çok mutluyuz. Çok keyifli bir seçim süreci gerçekleştirdik. Aslında serginin iki bölümden oluştuğunu söyleyebiliriz. Bazı eserler Cumhuriyetin bugüne kadar nasıl geldiğini gösteren farklı tekniklerle yapıldı. Bazı eserler ise bugünün sanatını ele aldı. Dolayısıyla iki farklı noktadayız. Bu bizim için çok önemliydi” dedi.

 

Dijital Sanatçı, Sanat Tarihçisi Hakan Yılmaz da şunları söyledi: “Yaklaşık 2 yıldır Samsung’un genç sanatçılara destek vermek için kurduğu dART Platformu’nun uzman kurulundayım. Yaptığımız çalışmalar, gösterdiğiniz disiplin ve kendinize olan inancınız sizleri buralara kadar getirdi. Siz bize gelen onlarca sanatçı arasından seçilmiş en iyi 15 sanatçısınız. Bugün sizin sanat galerinizdeki o gün. Bir işaret bekliyorsanız bu işaret o işaret. Sizler Cumhuriyetin ikinci yüzyılının profesyonel yaratıcılarısınız. Dolayısıyla daha iyi bir toplum için, daha anlamlı bir yaşam için mesleğinize, sanatınıza sıkı sıkıya sarılmanız gereken bugündeyiz.”

 

Sergilenen eserler, Türkiye’nin geçmişten geleceğe uzanan yolculuğuna ışık tutarken, genç sanatçıların bu yolculukta nasıl önemli bir rol oynayabileceklerini gösteriyor. 29 Kasım’a kadar itibarıyla İstanbul Bilgi Üniversitesi santralistanbul Kampüsü Enerji Müzesi’nde ziyaretçilere açılan “Yüz Yılın Sanatı: Dijital Sanat Sergisi”, sanatın ve teknolojinin birleştiği benzersiz bir deneyimle, Türkiye’nin 100 yıllık tarihi ve kültürünü yansıtan dijital eserlerin göz alıcı bir vitrini sanatseverleri ağırlıyor. Sergi, ziyaretçilerine, genç sanatçıların yenilikçi bakış açıları ve dijital teknolojileri kullanarak yarattıkları etkileyici eserler aracılığıyla Türkiye’nin geçmişinden geleceğine uzanan bir yolculuğa çıkarıyor.

 

Dijital Sanatlar Küratörü Esra Özkan, Dijital Sanatçı, Sanat Tarihçisi Hakan Yılmaz ve Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr.  Burak Özçetin’den oluşan seçici kurul, başvuruları belirlenen kriterlere göre değerlendirdi: Hikaye/Metin kategorisinde, biçim-içerik ilişkisi, eserin adı, metni ve eser arasındaki korelasyonlar incelendi. Kompozisyon kriterinde, eser metninde anlatılan hikaye ile oluşturulan kompozisyonun ilişkisi değerlendirildi. Teknoloji kullanımı kısmında, üretim kalitesi, teknik yeterlilik ve eserin tamamlanma şekli göz önünde bulunduruldu. Estetik açıdan ise, eserin görsel uyumu, renk seçimi, doku ve genel tasarım estetiği değerlendirme kriteri olarak alındı.

 

Serginin kazananları ve eserleri;

  • Çağla Köseoğlu / İsimsiz
  • Emre Keskin / Atatürk’ün Mirası: Bir Cumhuriyetin 100 Yılı                        
  • İmelda Kuyumcu / İsimsiz
  • İrem Karagöz / 100 yıl
  • Fatma Nur Akıncı / Kadim Güzellikler
  • Burak Dağ / Reality Barges In. (1)  HEAVY. (2)
  • Emre Bayraktar / Alter ve Yorgunluk
  • Kerem Ciğerci / Journey
  • Kerem Özkan / İsimsiz
  • Berkan Alkan / Soul of Anatolia
  • Mehmet Pala / Sonsuz İzler
  • Nurcan Kaya / Adem ve Havva (Masumiyet)
  • Barış Varujan Kabalak / Veraison
  • Elif Gül Kurt / Direniş (1).  Karşıt (2)
  • Tuğrul Veli Şalcı / Sibernetik Flora

 

Sanatseverler, sanat ve tarihin dijital bir platformda buluştuğu bu özel sergiye dair tüm detaylara https://www.samsung.com/tr/dart/ adresinden ulaşabilirler.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Samsung dART Platformu’nun düzenlediği, ”Yüz Yılın Sanatı: Dijital Sanat Sergisi” açıldı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

EGT Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin