1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Özel güvenlik sektörü 2024 yılında yüzde 8 büyüyecek

Özel güvenlik sektörü 2024 yılında yüzde 8 büyüyecek

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Güvenlik; barınma ve beslenmeden sonra en temel bir ihtiyaçlar arasında yer alıyor. Kamu kurumları başta olmak üzere birçok alanın güvenliği, özel güvenlik görevlileri tarafından sağlanıyor. Özel güvenlik sektörünün Türkiye’nin en büyük istihdam alanlarından biri olduğunu söyleyen Güvenlik Servisleri Organizasyon Derneği (GÜSOD) Başkanı Turgay ŞAHAN, 2023 yılı itibariyle 350 bini aşkın özel güvenlik görevlisinin istihdam edildiğini söyledi. Sektörün ekonomik değerinin 3 milyar euronun üzerinde olduğunu belirten ŞAHAN, “2024 yılında sektörde yüzde 8 oranında büyüme öngörüyoruz. Özlük hakları, eğitim, iş sağlığı güvenliği, çalışma şartları, emeklilik ve sigorta avantajlarının sağlanması, özel güvenlik görevlilerinin daha uygun şartlarda hizmet vermesine olanak tanıyacak. Böylece sektör, gereksinimi olan personel sayısına daha kolay ulaşabilecektir” diye konuştu.

Özel güvenlik görevlileri, Türkiye’nin dört bir yanındaki alışveriş merkezlerinde, yaşam alanlarında, havalimanlarında ve en ücra noktalardaki barajlar gibi birçok alanda hizmet veriyor. Özel güvenlik sektörünün doğru çalışma ilkelerini ve asgari standartlarını oluşturma misyonuyla uygulamalar gerçekleştiren Güvenlik Servisleri Organizasyon Derneği (GÜSOD) Başkanı Turgay ŞAHAN, 2023 yılını değerlendirirken, 2024 yılında hayata geçirilmesi planlanan uygulamalar hakkında bilgiler verdi.

2023 yılının GÜSOD açısından pandemi sonrasında çalışmalara yön verebilmek adına daha organize geçtiğini ifade eden ŞAHAN, 2024’te sektör açısından atılabilecek adımların hayata geçme şansının daha fazla olabileceğini söyledi. Bu konuda hazırlıklarının tam olduğunu belirten ŞAHAN, “2023’te özellikle genel kolluğun yardımcısı olma misyonumuz dikkate alınarak kamu otoriteleri önderliğinde hayat geçen KAAN Projesindeki uygulama revizyonları ile denetimde yaşanan sorunlara bakış ve ihtisaslaşma eğitimlerini temin etmek için yapılan ÖZGE Projesi çalıştayının sektörümüzdeki tüm dinamikler değişmeye başlayacak. Özel güvenlik görevlileri, hizmet vereceği alanda ihtisaslaşacak. Tüm operasyonlarımızda; çalışanlarımızın özlük hakları, teknolojik gelişmeler yer alacak. Bu gelişmelerle 2024 yılında daha somut adımlar görebileceğiz” dedi.

SEKTÖRÜN EKONOMİK DEĞERİ 3 MİLYAR EURONUN ÜZERİNDE

Özel güvenlik sektörünün teknolojik yatırımlar ve istihdam kaynağı açısından ekonomik değerinin 3 milyar euronun üzerinde olduğunu açıklayan ŞAHAN, bu rakamın küresel oyuncularla birlikte daha da arttığını belirtti. Özel güvenliğin Türkiye’nin en büyük istihdam yaratan sektörleri arasında ilk sıralarda yer aldığını söyleyen ŞAHAN, “Ülke genelinde 1563 özel güvenlik şirketi ve 521 özel güvenlik eğitim kurumu bulunuyor. 2023 yılı itibariyle 350 binin üzerinde özel güvenlik görevlisi istihdam ediliyor. 5188 sayılı yasaya göre, eğitim alıp sertifika sahibi olanların sayısı ise 750 binin üzerinde. An itibariyle en fazla istihdamın olduğu olan illerimiz arasında; İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Diyarbakır, Bursa, Kocaeli, Konya, Gaziantep, Mersin ve Adana yer alıyor. Önümüzdeki dönemlerde ise Tekirdağ, Muğla, Urfa illerinde muhtemel istihdam artışı olması dikkat çekecek gibi görünüyor. Son yıllarda, kadın özel güvenlik görevlisi sayısında artış yaşandığını görüyoruz. Şu an 49 binin üzerinde kadın özel güvenlik görevlisi; çoğunlukla hastaneler, öğrenci yurtları, havalimanları, konut siteleri, alışveriş merkezleri ve üniversitelerde istihdam ediliyor. Sektördeki özel güvenlik görevlilerinin yüzde 14’ünü kadın personeller oluşturuyor. 2024 yılında özel güvenlik sektöründe, yüzde 8 oranında büyümenin gerçekleşeceğini öngörüyoruz” diye konuştu.

“ÖZEL GÜVENLİK SEKTÖRÜ GEÇİŞ ALANI OLARAK GÖRÜLÜYOR”

2024 yılında özel güvenlik görevlilerinin özlük haklarının iyileştirilmesini temenni eden ŞAHAN, özellikle özlük hakları ve çalışma şartlarının düzenlenmemesinin, özel güvenlik sektörünün başlıca sorunları arasında yer aldığını vurguladı. Bu durumun sektörde deneyimli ve nitelikli iş gücü kaybına neden olduğunu belirten ŞAHAN, Özel güvenlik görevlilerine sağlanacak haklar, çalışma koşullarını, güvenlik ve refahlarını güvence altına almak adına oldukça önem taşıyor. Özel güvenlik görevlileri, çalışma koşulları gereği riskli ortamlarda görev yaptığı için özlük hakları gibi sorunlar, deneyimli ve nitelikli iş gücü kaybına neden oluyor. Bu nedenle de bireyler riskin az, çalışma koşullarının daha iyi olduğu alanları tercih ederek, özel güvenlik sektörünü geçiş alanı olarak görüyorlar. Bu da sektörde giriş çıkışların artmasına dolayısıyla da uzmanlaşmış, tecrübeli özel güvenlik görevlisi sayısında istenilen rakamlara ulaşılamamasına neden oluyor. 5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetleri yasası ve ilgili Yönetmeliği kapsamında, özlük haklarının yeniden düzenlenmesi, fazla mesai ücretlerinin yükseltilmesi, genel tatil ücretlerinin ve yıllık izin haklarının artırılması, özel güvenlik görevlilerine vazife malullüğü hakkının tanınması da gerekiyor. Ayrıca özel güvenlik görevlilerinin vefat etmesi ve yaralanması durumunda tazminat ödenmesi, SGK iş tanımları listesine özel güvenlik sektörü başlığının eklenmesinin de sektöre çok olumlu katkılarının olacağına inanıyorum” dedi. 

ALAN EĞİTİMLERİ İLE YÜZDE 63 DAHA DOĞRU MÜDAHALEDE BULUNULUYOR

Beklentilerinin gerçekleşmesi halinde, sektörde yaşanan deneyimli ve nitelikli iş gücü kaybının önüne geçileceğini belirten ŞAHAN, “Bu büyümenin sadece çalışan sayısı açısından değil aynı zamanda nicelik bakımından olması da oldukça önemli. Bunun için de özel güvenlik görevlilerinin hizmet verdiği sektörler özelinde ihtisaslaşmış olması gerekiyor. Bu konuda çok değerli bir adım olduğunu düşündüğümüz ÖZGE Projesi hayata geçirildi. Projeyle ilgili yapılan çalıştayda; özel güvenlik görevlilerinin eğitim standartlarının yükseltilmesi, yenilikçi uygulamaların paylaşılması ve güvenlik hizmetlerinin daha etkin bir şekilde sağlanması için stratejiler belirlendi. Bu kapsamda; bina ve tesis koruma, özel güvenlik yöneticiliği, ulaşım güvenliği, kişi koruma, kıymet nakli güvenliği, geçici toplu etkinlikler ve spor güvenliği ile alarm izleme merkezi alanlarında detaylı çalışmalar yapılması kararlaştırıldı. Hiç şüphesiz ki alan eğitimleri özel güvenlik görevlilerine ve sektörümüze artı değer katacak. ÖZGE Projesi çalıştayı ile sektörümüzün geleceği adına daha etkili stratejilerin belirlenmesine zemin hazırladık. Derneğimiz üyesi özel güvenlik şirketleri, ek yatırımlar yaparak istihdam ettikleri personele bu eğitimleri veriyordu. Ancak ÖZGE Projesi ile bu konuya ayrıcalık tanınması ve kamu otoriteleri tarafından bir standarda oturtulacak olması bizim içinde oldukça önemli. Özel güvenlik şirketlerinin kendi bünyelerinde verdiği eğitimlerin sonucunda, alan eğitimlerine tabi tutulan özel güvenlik görevlilerinin yüzde 63 daha doğru müdahalede bulunduklarını fark ettik. GÜSOD olarak, özel güvenlik sektörünün hizmet kalitesini artırırken yüzde 30 oranında daha iyi bir hizmet sunma olanağı sağlıyoruz” diye konuştu.

“2024’TE DRONE VE BİYOMETRİK GÜVENLİK SİSTEMLERİ ÖN PLANDA OLACAK”

Dijital gelişmelerle birlikte, özel güvenlik sektöründeki teknoloji kullanımının önemli bir yer edindiğini ifade eden ŞAHAN, 2024 yılında özel güvenlik sektöründeki teknolojik donanımlarda yapay zekâ, drone kullanımı ve biyometrik güvenlik sistemlerinin öne çıkacağını belirtti. Özellikle yapay zekâ ve makine öğrenimi gibi teknolojilerin sektörde daha fazla benimsenmesi gerektiğini vurgulayan ŞAHAN, “Bu sayede güvenlik kameraları daha akıllı hale gelebilecek ve tehdit analizi yapabilen sistemlerin kullanımı artacak, olaylara daha hızlı müdahale edilebilecek. “Nesnelerin İnterneti” de giderek önem kazanan kavramlardan biri. Yoğun bir şekilde kullanılan güvenlik kameraları, algılama cihazları ve diğer güvenlik ekipmanları arasında daha iyi entegrasyon, daha etkili bir güvenlik altyapısı sağlayabilir. Parmak izi tarayıcıları, yüz tanıma sistemleri ve iris tarama gibi biyometrik güvenlik çözümleri, fiziksel güvenliği artıyor ve kimlik doğrulama süreçlerini güçlendiriyor. Bu nedenle daha yaygın kullanılması gerekiyor. Ayrıca gündeme getirilmesi gereken diğer bir önemli konu ise drone güvenliği. Özellikle büyük tesislerin çevresinde ve sınır güvenliğinde drone teknolojisinin önemli bir rol oynayacağını düşünüyorum. Gelişmiş alarm ve algılama sistemleri, gürültü filtreleme yetenekleri, daha hassas sensörler, hırsızlık, yangın veya diğer acil durumların daha hızlı tespit edilmesi için faydalı olacaktır. Tüm bu faktörlerin hayata geçirilmesi, önümüzdeki yıllarda sektörümüzün daha etkili, adaptif ve güçlü bir güvenlik altyapısı oluşturmasına katkıda bulunacaktır. Bu teknolojik gelişmelerin başarıyla uygulanması için özel güvenlik görevlilerinin konuyla ilgili eğitim almış olmaları ve gizlilik konularına özen göstermeleri gerekiyor. Bu nedenle aslında sektörümüzün en büyük kaynağı olan özel güvenlik görevlerinin nitelikli ve yetkin olmalarını sağlamak adına ÖZGE Projesi kapsamındaki eğitimlerin içine dâhil edilmesi gerekiyor” dedi.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Özel güvenlik sektörü 2024 yılında yüzde 8 büyüyecek

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

EGT Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin