Ege Üniversitesinde düzenlenen söyleşide konuşan Öğr. Gör. İnci Derya Yücel, “Çocuklarda bazen oyun oynama davranışı sadece bir eğlence değil, bağımlılık boyutuna ulaşabiliyor. Oyun oynarken yemek yeme ya da uyuma gibi çok temel ihtiyaçları dahi erteleyebiliyor.” diye konuştu.
Ege Üniversitesi 70. Yıl Etkinlikleri kapsamında, Madde Bağımlılığı, Toksikoloji ve İlaç Bilimleri Enstitüsü tarafından “Aile Yaşamında Dijital Bir Duvar: Oyun Bağımlılığı” başlıklı söyleşi düzenlendi. Moderatörlüğünü Arş. Gör. Dr. Demet Havaçeliği Atlam’ın yaptığı etkinlikte konuşmacı olarak Öğr. Gör. İnci Derya Yücel yer aldı. Enstitü Eğitim Salonu’nda gerçekleştirilen söyleşiye çalışanlar ve öğrenciler katıldı.
Söyleşide öğrencilerle interaktif bir yöntem izleyen Öğr. Gör. İnci Derya Yücel, “Bağımlılık deyince akla sadece madde bağımlılığı gelmemeli. Aslında bağımlılıklar çok çeşitli; davranışsal bağımlılıklar da en az madde bağımlılığı kadar kişinin yaşamında etkili olabiliyor. Oyun oynamak gibi eğlenmek amacıyla yapılan aktiviteler zamanla pekişerek bireylerin yaşamında bir rutin haline geliyor. Dijital ortamda oyun oynamanın artışı, bireylerin günlük hayatta yüz yüze sosyalleşmesinin önüne geçerek oyun bağımlılığı ve depresif duygu durum problemleri gibi psikolojik rahatsızlıklara yol açabiliyor. Ayrıca anne babalarla çocuklar arasında dijital dünyaya bakış çok farklı. Dijital araçlar açısından farklı ortamlarda büyüyen nesiller arası fikir alışverişi yapılmadığında, zamanla bu farklar aile üyeleri arasında görünmez duvarlar örebiliyor. Fakat bilinçli bir şekilde yaklaşım gösterirsek bu duvarların önüne geçebiliriz” dedi.
“Oyun bağımlılığı maddi kayıplara neden olabilir”
Oyun ve kumar bağımlılığı arasındaki ilişkiye değinen Öğr. Gör. Yücel, “Aile üyelerinin oyun bağımlılığına giden süreçte çocukları yargılayıcı olmadan gözlemlemesi gerekir. Bazen oyun oynama davranışı sadece bir eğlence değil, bağımlılık boyutuna ulaşabiliyor. Oyun oynarken yemek yeme ya da uyuma gibi çok temel ihtiyaçları dahi erteleyebiliyor. Ailelerin bu konuda duyarlı ve çözüm odaklı yaklaşması gerekir. Oyun bağımlılığı, ailelerin yaşayabileceği maddi kayıplara kadar ileri gidebilir. Özellikle çocuklarda bu durum bir bağımlılık problemi belirtisi olabilir. Böyle bir durumda mutlaka bir uzmandan yardım alınmalı” diye konuştu.
“Her zaman bir çözüm vardır”
Öğr. Gör. Yücel, “Çevresinde oyun bağımlılığına sahip bir çocuk olabileceğinin farkına varan herkes için bireye özgü farklı yöntemler vardır. Ebeveynler, kendi çocuklarını gözlemleyerek onların anlayabileceği dilden yaklaşırlarsa, daha verimli geri bildirimler alabilirler. Örneğin; çocuklarının aşırı oyun oynadığını düşünen ebeveynlerin, çocuk oyun oynarken odaya yargılayıcı olmayan, sıcak ve mizahi bir dille yaklaşarak bağ kurmaya çalışması, sürecin sağlıklı ilerlemesi açısından önemli bir adım olabilir. Ailelerin, bu gibi yaratıcı yollarla çocuğa olumlu biçimde yaklaşmaları gerekir. Çocukların zaman zaman olumsuz tepkiler vermesi durumunda ise, aileler kendilerini çaresiz hissetmemelidir. Çünkü her zaman bir çözüm vardır.” dedi.
Öğr. Gör. İnci Derya Yücel etkinliğin sonunda öğrencilerin sorularını yanıtlayarak teşekkür etti.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı